WYKORZYSTANIE POWŁOK FLUOROPOLIMEROWYCH W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM

Smażenie bez tłuszczu, zdrowe jedzenie to trend, który zyskuje na popularności. Powłoki fluoeopolimerowe cenione są za tzw. nieprzywieralność, odporność chemiczną. Powłoki fluoropolimerowe charakteryzują się małym współczynnikiem tarcia statycznego i dynamicznego, zabezpieczają przedmioty, które pokrywają przed korozją, zmniejszają ich zużywanie się przez ścieranie. Z tego względu wykorzystywane są one w różnych gałęziach przemysłu. Przykładem może być przemysł chemiczny, energetyczny, gumowy, czy motoryzacyjny, a nawet spożywczy. Jak to możliwe? W jaki sposób powłoki fluoropolimerowe wykorzystywane są w przemyśle spożywczym?


Smażenie na patelni

 

Powłoka fluoropolimerowa, czyli jaka?

Fluoropolimerem nazywane są powłoki wytworzone na bazie PTFE (teflonu), PFA, FEP oraz ETFE. To powłoki i wysokiej odporności termicznej i chemicznej oraz jednocześnie małym współczynnikiem tarcia i praktycznie całkowitą nieprzywieralność (właściwość antyadhezyjną). W przypadku powłok PTFE, czyli inaczej powłok teflonowych możemy mówić o takich właściwościach jak:

  • doskonałe właściwości antyadhezyjne (non-stick)
  • temperatura robocza do 260°C
  • ekstremalnie niski współczynnik tarcia
  • dobra odporność abrazyjna.

Może być ona nakładana na różne podłoża jak stal czarna, nierdzewna, niskostopowa, a także stopy aluminium, mosiądzu, szkła, ceramiki oraz niektóre rodzaje gum i tworzyw sztucznych.

 

Przemysł spożywczy i piekarniczy, gdzie jeszcze spotykamy polimery?

Zastosowanie powłok fluoropolimerowych jest szerokie w obu branżach związanych z branżą spożywczą. W przypadku przemysłu piekarniczego będzie to dostarczenie na rynek wysokiej jakości form, blach, stożków, lejów do przygotowania potraw w wysokiej temperaturze, bez dodatku tłuszczu. Dzięki powłokom tym nie występuje problem przywieralności potraw do blach, a ich pielęgnowanie, czyszczenie jest nie tylko nieuciążliwe, szybkie, bez konieczności stosowania silnych środków chemicznych.
Co istotne powłoki dla przemysłu spożywczego zwłaszcza powłoki teflonowe spełniają wszelkie niezbędne normy jakości odnośnie do kontaktu z żywnością i wodą pitną. To sprawia, że mogą być bezpiecznie używane, bez ryzyka przedostania się szkodliwych substancji z powierzchni naczynia do potrawy, a następnie do krwiobiegu człowieka. Powłoki fluoropolimerowe są coraz częściej używane do pokrywania naczyń kuchennych takich jak blachy i formy do pieczenia ciasta, garnki i patelnie, a także urządzenia drobnego AGD jak tostery, czy gofrownice. Innym miejscem zastosowania powłok fluoropolimerowych są różnego rodzaju wózki piekarnicze używane nie tyle w przemyśle spożywczym ile piekarnictwie.
Najwyższe standardy bezpieczeństwa stosowane podczas produkcji naczyń dla przemysłu spożywczego sprawiają, że zapewniają one wysoce higieniczne warunki konieczne dla zagwarantowania podczas produkcji żywności. Dodatkowo zaletą powłok fluoropolimerowych jest fakt, iż są one łatwe w czyszczeniu i pielęgnacji.
Reasumując, zastosowanie polimerów w przemyśle spożywczym z roku na rok wzrasta, przyczyniając się tym samym, do poprawy komfortu przygotowywania posiłków. Powłoki teflonowe umożliwiają przygotowywanie posiłków bez tłuszczu, co pomaga z koli osobom borykającym się z nadwagą czy problemami krążeniowymi w trzymaniu diety ubogiej w tłuszcze.