W CZYM TKWI SEKRET POPULARNOŚCI PATELNI TEFLONOWYCH?
- Szczegóły
Dbając o wyposażenie kuchni, musimy przede wszystkim zwracać uwagę na nasze zdrowie, co wiąże się chociażby z wyborem odpowiedniego materiału oraz powłoki stosowanej patelni. Nie warto oszczędzać przy zakupie patelni, ponieważ jest to jeden z najbardziej eksploatowanych sprzętów kuchennych. Patelnia lepszej jakości zwykle kosztuje więcej, ale należy pamiętać, że jednocześnie posłuży nam dłużej, a przygotowywane na niej posiłki będą smaczniejsze i zdrowsze. Jednym z popularniejszych typów patelni są patelnie teflonowe.
Dlaczego teflon jest tak dobrym materiałem dla patelni?
Teflon to nazwa handlowa powszechnie stosowanego związku chemicznego – politetrafluoroetylenu (PTFE). Cząsteczki teflonu składają się tylko z dwóch pierwiastków: węgla tworzącego główny łańcuch polimerowy oraz fluoru, który stanowi podstawniki węgla. Politetrafluoroetylen ma liczne właściwości, dzięki którym znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle. Teflon topi się w temperaturze 327°C, dzięki czemu wykazuje się odpornością na uszkodzenia i zniszczenie pod wpływem działania gorąca. Jest również obojętny chemicznie, hydrofobowy i charakteryzuje się jednym z najniższych współczynników tarcia wśród ciał stałych, co oznacza, że nic do niego nie przywiera. PTFE jest materiałem bardzo elastycznym, dzięki czemu można go nakładać na wszelkie powierzchnie bez utraty jego integralności.
Zalety patelni teflonowych
Zastosowanie powłoki teflonowej na patelni wiąże się z uzyskaniem wielu cennych właściwości, które dają:
- możliwość smażenia bez użycia tłuszczu – większość potraw smażonych na tradycyjnej patelni wymaga stosowania dużej ilości oleju, jednak nie stanowi to problemu w przypadku patelni teflonowych. Naczynia pokryte powłoką fluoropolimerową pozwalają na aplikację znacznie mniejszej ilości tłuszczu lub nawet jego całkowite wyeliminowanie, bez obaw o przywieranie przygotowywanych potraw. Jest to szczególnie istotne rozwiązanie w przypadku osób, które muszą stosować dietę lekkostrawną i ograniczoną w tłuszcze.
- łatwość w czyszczeniu, myciu i suszeniu – podczas smażenia na zwykłych patelniach konieczne jest zastosowanie znacznej ilości oleju, dlatego ich późniejsze czyszczenie jest niezwykle trudne i wymaga użycia znacznej ilości detergentów. Jak wiadomo, teflonowa powłoka zapobiega przywieraniu potraw, dzięki czemu naczynia są znacznie łatwiejsze czyszczeniu i suszeniu. Obecnie stosowany teflon wysokiej jakości nie wymaga nawet mycia ręcznego, a patelnie z powłoką PTFE można bez obaw myć w zmywarkach razem z resztą naczyń.
- odporność na zarysowania – stosowanie drewnianych lub nylonowych przyborów kuchennych zapewnia teflonowym patelniom wieloletnią odporność na urazy mechaniczne. Warto jednak pamiętać, że nawet w przypadku powstania rysy bądź odprysku teflon nie stanowi żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia. Jest zupełnie nieszkodliwy, ponieważ nie jest trawiony, metabolizowany ani wchłaniany przez organizm.
- równomierny rozkład ciepła – patelnia teflonowa nagrzewa się równomiernie, co pozwala na szybsze gotowanie, a tym samym na oszczędzanie wykorzystywanego paliwa (gazu lub energii elektrycznej). Ponadto usprawnia to przygotowywanie potraw, a równomierna obróbka termiczna smażonych składników zapewnia znacznie lepszy smak.
- stylowy i nowoczesny wygląd – używanie stalowych bądź aluminiowych patelni sprawia, że kuchnia wygląda nudno i nieprzyjemnie. Naczynia z nieprzywierającą powłoką takie jak patelnie teflonowe wyglądają designersko, stylowo i nowocześnie. Ciemnoszara powłoka z teflonu sprawia, że wyglądają one znacznie bardziej atrakcyjne, a łatwiejsze czyszczenie umożliwia utrzymanie wysokiego poziomu czystości.